Nombre de parlants: 2000 parlants (1500 a Suècia i 500 a Noruega).
Llocs on es parla: Es parla a Suècia i a Noruega.
Curiositats: El sami, lule, és una llengua que es troba a l’interior d’un conjunt de llengües anomenat sami. A dins d’aquest grup podem trobar-hi el sami nord, el sami sud, etc. Hi ha gent que afirma que aquests subgrups són dialectes del sami en general. Aquest gran grup, que està format per uns 54.000 parlants, es va formar durant l’edat mitjana i l’edat moderna. El sami lule, només es parla a Noruega i a Suècia, però tot el conjunt, també es parla a Rússia i a Finlàndia. Tot i aquestes diferències, els samis es consideren un sol poble i formen una unitat.
Es desconeixen els orígens de la llengua, però podem afirmar que el primer document escrit en sami data del segle XVII. Després, es van anar escrivint textos, sobretot religiosos, en alfabet llatí o ciríl·lic (a Rússia). La literatura sami contemporània va néixer al segle XX.
Durant els anys 30 a Rússia, es va utilitzar el dialecte de Kildin, escrit en alfabet llatí. El tipus de sami més parlat és el septentrional. El 1978, va establir-se l’ortografia d’aquest sami. El sami parlat a Rússia, s’escriu amb l’alfabet ciríl·lic.

Anuncis